Fayans Derz Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Fayans temizliği evlerimizde seramik zeminlerin sardığı her mekanda ciddi bir probleme dönüşebiliyorlar. Sinek küçüktür ama mide bulandırır misali derz lekeleri ziyadesiyle göze batıyor. Derz lekeleri mutfaklarda, banyolarda ve tuvaletlerde, bu mekanların hem estetik değerlerini düşürüyor, hem temizliğin görünür olmasını engelliyor hem de bizleri huzursuz ediyorlar. Bu nedenle fayans derz leke çıkartma işlemleri için durmaksızın farklı yöntemler aranıyor. Bunların bazıları çözüme kavuşulmasını sağlasa da, bu çözümler geçici oluyor. Bazıları da istenen temizlik noktasına uzak kalmaktan bizi kurtaramıyor. Dolayısıyla farklı çözümlere ve arayışlara başlıyoruz. Çünkü biliyoruz ki derz lekesi temizliği hakkıyla yapılmadan rahat edemeyecek ve bin bir zahmetle hayata geçirdiğimiz dekorasyon uygulamamızın gereğini yerine getiremeyeceğiz.

Doğal Ürünler ya da Kimyasallar Kullanılabilir

Yaşam alanlarımızdaki her eşya zamanla yıpranır. Farklı bozukluklar sergiler ya da kirlenirler. Fayanslar ise bunlar arasında en hızlı kirlenen ve yıpranmaya uğrayan ürünlerdir. Çünkü fayanslar çoğunlukla zemini kaplar ve zeminler her gün defalarca adımlanarak aşınır ve kirlenirler. Yerde oldukları içinde belli oranda kirlenip, kirlerini iyiden iyi belli ettikleri zamana kadar da fark edilemeyebilirler. Biz fark ettiğimiz zaman ise çoktan yerleşik, katı, inatçı bir hal alabilirler. Sıra onları temizleyip yok etmeye geldiğindeyse, fayans derz leke çıkartma işlemleri için farklı alternatifler değerlendirilmeye alınır. Derz lekesi temizliği için evde bulunan doğal ürünler kullanılabileceği gibi kimyasal ürünler de kullanılabilir.

Fayans Temizliği İçin Kullanılan Ürünler

Fayans temizliği için kadınların tercihleri arasında sirkeden karbonata, çamaşır sularından kolonya karıştırılan kimyasallara, tuz ruhuna kadar farklı ürünler yer alıyor. Hangisi sizin alışkanlıklarınız doğrultusunda en iyi temizliği sağlar, bunu bulmak için deneme yanılma yöntemine gidebilirsiniz. Bunu yaparken de ister doğal karışımlarla isterseniz kimyasal deterjanlarla temizliğe girişebilirsiniz., Sadece belli başlı uygulamaları her koşulda dikkate alın.

Önlem Almayı Unutmayın!

Öncelikle elinizin kullandığınız üründen etkilenmemesi için için sağlam bir eldiven takmayı ihmal etmeyin. Hatta derz lekesi temizliği yapmak üzere yoğun kimyasal kullanımına karar verdiyseniz, yüzünüze bir maske takmayı deneyin. Böylece kimyasalı solumak zorunda kalmazsınız.

Hangi ürünü kullanırsanız kullanın, öncesinde bu alanı nemli bir bezle silin. Tozdan arınmasını sağlayın. Ardından kullandığınız ürün ile ilk aşamada kirleri yumuşatmak ve çıkmalarını kolaylaştırmak için ürününüzü yüzeye uygulayın. Biraz ovduktan sonra beklemeye bırakın. Böylece kirlerin kabarmasını sağlarsınız.

Zorlu Derz Lekesi Temizliği

İlk aşamayı atlattıktan sonra da dikkatli davranmaya devam edin. Derz lekesi temizliği genellikle yüzeye gerekli ağırlığı vermek, o alanı iyice ovmak için yere oturduktan sonra eğilerek yapılıyor. Bu aşamada fayans araları fazlasıyla dar olduğundan, hareket kabiliyeti kısıtlanıyor. Bunu aşmak için küçük fırçalardan, ince yapılı ama sert dokulu süngerlerden hatta dış fırçalarından bile yardım alabilirsiniz.

İkinci aşamada bekletmiş olduğunuz ürünü silip, yeniden bu alana dökerek ovma ve fırçalama işlemine başlayabilirsiniz. Kirlerin durumuna göre bekleme sürenizi uzatabilir, ovma ve fırçalama işlemini minik aralıklarla tekrar edebilirsiniz.

Bütün bunlara rağmen fayans derz leke çıkartma işleminiz başarıyla sonuçlanmıyorsa üzülmeyin! Daha yapılacaklar bitmedi! Yapı marketlerden kolayca temiz edebileceğiniz ürünler var. Bu ürünler sayesinde etkili bir fayans temizliği yapabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi derz kalemi kullanmak! Derz kalemi sayesinde, derzlerinizi ilk günkü temizliğine kavuşturabilirsiniz. Derz kalemi kullanmak çok kolay olmayabilir. Ama biraz uğraşırsanız, üstesinden gelemeyeceğiniz kadar da zor bir durum değildir! Alternatif bir başka yöntem ise plastik boya ile derzleri boyamaktır. Plastik boyayı sulandırıp, küçük bir fırça ile derz aralarını boyayla kapatabilirsiniz. Eğer bunların hiçbirinde başarıya ulaşamıyorsanız, profesyonel yardım almalısınız.