Koltuk Takımı İmalatında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?


Ağaç türü, iskelet yapımında kullanılmak üzere ilk olarak belirlenmektedir. Mobilya imalatında her cinsten ağaç kolayca bulunamamakta ve kimi zamanda çok pahalı olan ağaç çeşitleri pek tercih edilmemektedir. Bu nedenle genellikle iskelet yapımı için gürgen ağacı tercih edilmektedir. Gürgen ağacı dayanıklı bir yapıya sahip olduğu için koltuk iskeletlerinin uzun yılar rahatlıkla kullanılmasına da imkan sağlamaktadır. Koltuk takımı imalatı için tercih edilecek olan gürgen ağacının çatlaksız, budaksız ya da ardaksız olması son derece önemlidir. Ağaç türünden sonra bir diğer önemli malzemede döşemelik kumaştır.

Döşemelik kumaş seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Kumaşlar estetik açıdan dikkat çekici olmalı, aynı zamanda mobilya ile de zıtlık ortaya çıkartmayacak şekilde seçilmelidir. Aynı zamanda kumaşın dayanıklılığı, kolay temizlenebiliyor olması ve renk sabitliği gibi detaylar da oldukça önemlidir. Bu kriterler, koltuğun satın alındıktan sonraki maliyetlerinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle kolay silinebilen, uzun yıllar rengini koruyabilen ve dayanıklı kumaşların seçilmesi koltuk takımı imalatı için önemlidir. Kumaşın seçiminde, koltuğun kullanılacağı yerin özelliğine uygun bir dokuya sahip olması da dikkat edilmesi gereken detaylar arasındadır. Örneğin oturma odasına kullanılacak bir koltuk takımı ile çalışma odasında kullanılacak koltuk takımının kumaşlarının dokuları farklı olacaktır. Koltuğun kullanıldığı yerin iklimi de önemlidir. Hava sıcaklıklarının oldukça yüksek olduğu bölgelerde yün kumaş seçilmemelidir ya da sıcaklıkların düşük olduğu yerlerde suni deri kullanılması deriyi sertleştirir.

Son olarak ise oturma grubu imalatı için kullanılacak döşeme gereçleri, klasik ve modern olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Döşeme gereçleri, iskeletin daha rahat oturulabilir bir hal almasını sağlamaktadır. Klasik dolgu gereçleri, çeşitli liflerden meydana gelmektedir. Modern gereçler ise, seri imalata elverişli olan maddelerin kullanımını içermektedir. Böylece daha kısa sürede daha fazla koltuk imal edilebilmektedir.