Masif Ahşap ve MDF Arasındaki Fark Nedir?

Mobilya imalatında tercih edilen üretim malzemeleri teknoloji ve üretim tekniklerinin güncellenmesi ile çeşitlilik kazanmıştır. Yatak odası, yemek odası gibi ana mobilya kalemlerinin yanı sıra mobilya aksesuar ürünlerinde de bu üretim teknik ve teknolojileri tercih edilmektedir. MDF lam, MDF lake ve sunta lam ürünleri yeni mobilya üretim teknolojileri içerisine girmektedir. Günümüzde sıklıkla tercih edilen bu ürünler mobilya üretim maliyetlerini düşürdüğü gibi, üretim bandını hızlandırması, daha hafif olduğu için taşınması daha kolay ancak daha dayanıklı ürünler ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Kullanım alanları oldukça fazla olan bu üretim malzemeleri tüketicilerin de ilgisini çekmekte ve doğal ahşap mobilyalar ile MDF arasındaki farkların ne olduğunu sorgulamasına sebep olmaktadır.

Mobilyanın hammaddesi ağaçtır. Masif ahşap mobilyalarda doğal ağaç kullanılmaktadır. Ancak MDF ya da sunta gibi yeni üretim teknoloji hammaddeleri, ağaç liflerinin özel teknik ile bir araya getirilmesi ile üretilmektedir. Bu sebeple de Masif ahşap ile MDF arasında fark bulunmaktadır. Masif ahşap mobilyalar ise ağacın işlenebilir hale getirildikten sonra oyma ve kesme işlemlerine tabi tutularak, boya ve cilalanarak üretilme süreçlerine tabii tutulması süreçlerini içermektedir. Masif ahşap ve MDF arasındaki fark, masif ahşabın doğal ağaç, MDF’nin ise ahşabın işlemlerden geçirilerek plakalar haline getirilmesidir. Ancak gelin MDF nedir ve nasıl üretilir daha da net anlamak için MDF’nin tanımına daha yakından bakalım.

MDF Nedir ve Nasıl Üretilir?

MDF, sertliği fark etmeyen ağaç parçası kalıntılarının parçalanması ve bu parçalanan ahşabın life dönüştürülmesi ile ortaya çıkan bu maddenin yüksek ısı işlemi ve sıkıştırma, yapıştırıcı ile kalıplar haline getirilerek kullanım ve işlenmesine uygun hale getirilmektedir. Levha plakalar halinde üretilen MDF kullanılacak alana uygun olması adına farklı kalınlıklarda da üretilmektedir. Bu sayede de mobilya üretiminde istenileni elde etmek çok daha kolay hale gelmektedir. Üretilen plakalar daha sonra CNC makineleri ile mobilyanın tasarımına uygun olarak kesilmekte ve birleştirilmesi adına hazır hale getirilmektedir. CNC makineleri bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çizimi, levha üzerinde kesimini yapması ile istenilen motif ve ölçüde kesimi sağlamaktadır. Bu hem üretim sürecini hızlandırmakta, hem de istenilen modeli kolaylıkla elde etmeyi sağlamaktadır.

Doğal Ahşap Nedir ve Kullanım Alanları

Doğal ahşap adından da anlaşılacağı üzere, ahşabın en doğal halidir. Mobilya üretiminde tercih edilen bir işleme türüdür. Geçmişte yeni teknolojilerin üretilmiş olmaması sebebiyle yaşam alanlarımıza dahil ettiğimiz tüm mobilyalar doğal ahşaptan üretilmekteydi. Ancak artan nüfus nedeniyle artan mobilya talebindeki artış, üretim sürelerindeki yavaşlık ve dayanıklılık gibi etmenleri göz önüne alındığında yüksek maliyetli mobilya çeşitleri arasında yerini almaktadır. Günümüzde sıklıkla klasik ve lüks mobilyalarda tercih edilen doğal ahşap, ağır yapısı ve dayanıklı duruşuyla kullanıcıların tercihleri arasında yer alıyor. Doğal ahşaptan imal edilen mobilyalar, genellikle el işçiliği ile üretilmektedir. Özellikle motifleri ve desenleri de oyma işlemleri ile verilmektedir. Bu da yoğun el işçiliği gerektirmekle birlikte mobilya sanatının sürdürülmesi ve icra edilmesi anlamına gelmektedir.